Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ mateco ανακοινώνει την συμφωνία με τον Αμερικανό καλαθοσφαιριστή Frank Bartley για την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Ο πρώτος σκόρερ του Ιταλικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2022-23, είναι ο πρώτος παίκτης που προστίθεται στο ρόστερ της νέας ο ομάδας του ΠΑΟΚ! Καλωσορίζουμε τον Frank Bartley στη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ!
O Frank Bartley γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1994 στο Baton Rouge της Louisiana, έχει ύψος 1μ.91 και αγωνίζεται ως γκαρντ. Στη διάρκεια της κολεγιακής του καριέρας αγωνίστηκε για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο Brigham Young (2013-15) και άλλες δύο σεζόν με το Louisiana-Lafayette (2016-18). Στην τελευταία του χρονιά στο NCAA, είχε σε 33 παιχνίδια με το Louisiana-Lafayette, 17,8 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 2 ασσίστ κατά μέσο όρο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον Καναδά και τη σεζόν 2018-19, σε 39 παιχνίδια με τους Saint John Riptide είχε 19,3 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 3,2 ασσίστ. Τη σεζόν 2019-20 ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αγωνίστηκε στην Α2 Ισπανίας με την Real Valladolid και σε 24 αγώνες είχε 16,3 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 2,1 ασσίστ, ενώ την επόμενη χρονιά (2020-21) έπαιξε στη Γερμανία. Με την Bayreuth έπαιξε σε 31 παιχνίδια του Γερμανικού πρωταθλήματος, με 14,3 πόντους, 2,7 ριμπάουντ και 2,4 ασσίστ ανά αγώνα, ενώ την επόμενη χρονιά μετακινήθηκε στη Δανία. Έπαιξε ένα μόνο παιχνίδι με τους Bakken Bears και συνέχισε στο Ισραήλ, όπου ολοκλήρωσε τη σεζόν (2021-22) και σε 27 αγώνες είχε 16,9 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 3,4 ασσίστ με την Ness Ziona. Τη σεζόν 2022-23, αγωνίστηκε στην Ιταλία και με την Pallacanestro Trieste, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ιταλικού πρωταθλήματος, καθώς σε 29 αγώνες, είχε κατά μέσο όρο 19,5 πόντους! Πρόσθεσε ακόμη 4,8 ριμπάουντ και 3 ασσίστ σε κάθε παιχνίδι και μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στην Ιταλία, έπαιξε και 17 παιχνίδι στην Κίνα, όπου με τους Qingdao Eagles, είχε κατά μέσο όρο 8,9 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,8 ασσίστ. Στη διάρκεια της περσινής σεζόν ο Frank Bartley αγωνίστηκε στην Happy Casa Brindisi και σε 16 παιχνίδια του Ιταλικού πρωταθλήματος είχε κατά μέσο όρο 12,9 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,9 ασσίστ.
Frank Bartley: “Η πιο σκληρή προετοιμασία που έχω κάνει”
Ο ΠΑΟΚ mateco συμπληρώνει δύο εβδομάδες προπονήσεων και σκληρής δουλειάς! Η ώρα για τα φιλικά παιχνίδια έφτασε και αύριο το βράδυ, ο coach Massimo Cancellieri θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει τους παίκτες του σε ένα φιλικό παιχνίδι και να “τσεκάρει” το βαθμό ετοιμότητάς τους. Ο ΠΑΟΚ mateco υποδέχεται την Παρασκευή (23/8) την BC Valcea από τη Ρουμανία στο PAOK Sports Arena, σε ένα φιλικό παιχνίδι που θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών (όπως άλλωστε και το δεύτερο παιχνίδι απέναντι στην ίδια ομάδα την Κυριακή). Πριν από το παιχνίδι όμως, το πρωί της Παρασκευής υπάρχει κανονική προπόνηση στο πρόγραμμα της ομάδας. Η έννοια της σκληρής προετοιμασίας στην πράξη, αλλά και όπως ακριβώς τα είπε ο Frank Bartley… “Είναι πραγματικά πολύ σκληρή προετοιμασία και σίγουρα η πιο δύσκολη που έχω κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα μου”, παραδέχτηκε ο Αμερικανός γκαρντ, που ήταν η πρώτη επιλογή του Ιταλού προπονητή και ο πρώτος παίκτης που μπήκε στο εντελώς νέο ρόστερ της ομάδας μας. “Ο κόουτς απαιτεί πραγματικά το 100% από εμάς, από την ώρα που θα μπούμε στο παρκέ, μέχρι την στιγμή που θα βγούμε από αυτό. Το απαιτεί αυτό από όλους και από τους συνεργάτες του. Είναι πραγματικά μία πολύ σκληρή προετοιμασία, αλλά νομίζω ότι θα αξίζει τον κόπο στο τέλος”, εξήγησε ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ και αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει με τον κόουτς Cancellieri… “Ο κόουτς θα έλεγα ότι είναι πολύ σκληρός, αλλά νοιάζεται για όλους. Είναι αυθεντικός, θέλει το 100%. Νομίζω ότι όλοι έχουμε μία πολύ καλή σχέση μεταξύ μας, όπως κι εγώ έχω πολύ καλή σχέση με τον προπονητή”. Ο Frank Bartley αναφέρθηκε και στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας, το οποίο φαίνεται ότι όλοι περιμένουν με αγωνία… “Μετά από δύο εβδομάδες σκληρής προετοιμασίας και παίζοντας μόνο μεταξύ μας, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή”, τόνισε ο Αμερικανός γκαρντ και έστειλε το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ… “Μετά από δύο εβδομάδες τόσο σκληρών προπονήσεων, δεν τίθεται για μένα το ερώτημα εάν θα παίξουμε σκληρά ή όχι. Δεν είμαι εξοικειωμένος με το Ελληνικό Πρωτάθλημα, ούτε με την Ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα παίξουμε, αλλά ξέρω ότι θα παίζουμε πάντα στο 100%, ότι θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το μόνο που σίγουρα μπορώ να περιμένω από αυτή την ομάδα είναι κάθε φορά που θα βγαίνει στο γήπεδο να τα δίνει όλα. Υπάρχει ένας νέος προπονητής, μία νέα ομάδα, ένα σύνολο με πεινασμένους παίκτες που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε αυτή την ομάδα ξανά δυνατή. Να παίζουμε σκληρά για τους φιλάθλους μας και να αγκαλιάσουμε την ιστορία αυτής της ομάδας. Δεν είμαστε η ομάδα του παρελθόντος, έχουμε την δική μας ταυτότητα και είμαστε ενθουσιασμένοι που χτίζουμε κάτι νέο και θέλουμε να το δείξουμε σε όλους, δίνοντας το 100% σε κάθε παιχνίδι».
Bartley: «Πήραμε αυτοπεποίθηση και πάμε για την πρόκριση»
Ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς και ο Frank Bartley εκτός του ότι με 27 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα, είχε καθοριστική συμμετοχή στη νίκη πρόκριση του ΠΑΟΚ mateco, πετυχαίνοντας μάλιστα και το τρίποντο που έδωσε ισχυρό προβάδισμα στην ομάδα μας. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός γκαρντ θυμήθηκε το μεγάλο τρίποντο που έβαλε στη Gloria Sports Arena απέναντι στην Oradea και σχολίασε…
«Έμενε ελάχιστος χρόνος, νομίζω τρία δευτερόλεπτα, κάποιος έπρεπε να πάρει το σουτ, είχα την ευκαιρία να σουτάρω ελεύθερος. Όλοι χρειαζόμαστε τέτοιες στιγμές και χαίρομαι που ευστόχησα και νικήσαμε».
Η νίκη ήρθε μέσα από πολλές δυσκολίες, αλλά και μέσα από την ομάδα, όπως τονίζει ο Frank Bartley…
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πιο έμπειρη ομάδα από εμάς, με παίκτες που δεν έπαιζαν όλοι μαζί για πρώτη φορά και παρά το γεγονός ότι είχαμε σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια του αγώνα προσπαθήσαμε πολύ, παίξαμε καλά και τελικά βρήκαμε τον τρόπο να κερδίσουμε. Αυτό μετράει σε ένα τέτοιου είδους τουρνουά, να βρεις τον τρόπο να κερδίσεις. Παίξαμε σπουδαία άμυνα, ιδιαίτερα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Είμαστε μία ομάδα που παλεύει και αυτό θα κάνουμε και στο επόμενο παιχνίδι».
Με τον τρόπο που ήρθε η νίκη, είναι προφανές ότι τονώθηκε η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση της ομάδας. «Ισχύει απόλυτα αυτό», συμφωνεί ο έμπειρος Αμερικανός γκαρντ του ΠΑΟΚ mateco και εξηγεί…
«Είμαστε μία νέα ομάδα. Είχαμε μία δύσκολη προετοιμασία και η νίκη στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι μας δίνει αυτοπεποίθηση. Θα είμαστε έτοιμοι και για τον αυριανό αγώνα. Οι προπονητές μας θα έχουν σπουδαίο πλάνο και για αυτό το παιχνίδι. Και όσο τηρούμε αυτό το πλάνο θα είμαστε μία χαρά».
Απέναντι στη Petkim Spor ο ΠΑΟΚ mateco θα διεκδικήσει την πρόκρισή του στους ομίλους του Basketball Champions League και ο Frank Bartley περιμένει ένα ακόμη πιο δύσκολο παιχνίδι…
«Ο αντίπαλός μας είναι πολύ καλή ομάδα. Έχουν δύο πολύ καλούς γκαρντ, έχουν δυνατούς ψηλούς όπως ο Williams που πήγε πολύ καλά στα πρώτα δύο παιχνίδια. Αν μείνουμε στο πλάνο μας, παίξουμε το μπάσκετ μας και είμαστε κοντά, θα είμαστε εντάξει».
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν, ήταν και το πρώτο παιχνίδι του Bartley σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Είναι αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, αλλά μόλις χθες έκανε το ντεμπούτο του και το θεωρεί πολύ σημαντικό…
«Είναι ο έβδομος χρόνος μου στην Ευρώπη, αλλά για αυτό δουλεύω όλο αυτό το διάστημα. Προσωπικά, ήρθα εδώ για να παίξω στο Basketball Champions League.Το είχα δοκιμάσει και πριν από μερικά χρόνια, αλλά δεν το κατάφερα. Τώρα έχω αυτή την ευκαιρία μπροστά μου. Θέλω να την αξιοποιήσω και να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της».
Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Μικρά Ασία, Μακεδονία ο ΠΑΟΚ έχει Ιστορία.
Φετος στηριζει πολλα ο ΠΑΟΚ πανω του. Μακαρι να βγει.
Για την προσαρμογή του στον ΠΑΟΚ και τα νέα δεδομένα της καριέρας του:«Προφανώς και χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής. Μιλάμε για διαφορετική χώρα και το να είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία μέσα στην ομάδα είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ο προπονητής μας πιέζει κάθε μέρα. Έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι από τις πρώτες προπονήσεις, δίνουμε κάθε μέρα το 100%. Φαίνεται μια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το διάστημα των δύο μηνών που είμαστε μαζί. Ακόμα κι αν δεν πήραμε τις νίκες που θέλαμε, βλέπουμε κάποια μικρά πράγματα που δουλεύουμε στις προπονήσεις και ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, για να πάρουμε τη νίκη».
Για όσα του ζητάει ο προπονητής και αν υπάρχει για τον ίδιο ο ρόλος του ηγέτη:«Προσπαθεί να με βοηθήσει να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου μέσω του ΠΑΟΚ. Ξέρω πολύ καλά την ιστορία του συλλόγου. Με βοηθάει για να προσπαθώ να είμαι ηγέτης, όχι μόνο σκοράροντας, αλλά και από την άμυνα, να είμαι ομιλητικός με τους συμπαίκτες μου. Να είμαι αυτός ο τύπος στον οποίο όλοι μπορούν να βασιστούν επάνω του. Τα πηγαίνω πολύ καλά σε αυτόν το ρόλο ως τώρα και ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω έτσι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν».
Για το δικό του κίνητρο με τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ:«Το σκέφτομαι ως μία αναβάθμιση για μένα, ως μια νέα πρόκληση. Πέρσι, στη Μπρίντιζι δεν είχα και την καλύτερη μου χρονιά, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει. Βάζω πάντα υψηλά στάνταρ για τον εαυτό μου. Ο προπονητής μου είχε πει ότι με παρακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια και ήρθαμε εδώ μαζί, με την ελπίδα ότι και οι δύο θα κάνουμε το επόμενο βήμα στην καριέρα μας. Με πιέζει κάθε μέρα, όπως το κάνει με όλους εδώ. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση και βρίσκομαι σε ένα σημείο που ακόμα μαθαίνω για το πως να παίζω στο υψηλό επίπεδο. Ακούω αυτά που μου λέει και προσπαθώ να γίνω καλύτερος».
Για το πολύ διαφορετικό στυλ παιχνιδιού του Καντσελιέρι και την ελληνική λίγκα:«Ο προπονητής έχει πολλές απαιτήσεις από όλους, από τη στιγμή που ερχόμαστε στο γήπεδο, μέχρι την ώρα που φεύγουμε. Οπότε το πνευματικό κομμάτι είναι δύσκολο. Είναι απαιτητικό και αθλητικά, γιατί πιέζουμε σε όλο το γήπεδο, παίζουμε γρήγορα. Είναι πολλά, αλλά πιστεύω ότι μετά από δύο μήνες που είμαι εδώ, σταδιακά προσαρμοζόμαστε, μαθαίνουμε να παίζουμε με τον τρόπο που θέλει. Ελπίζουμε ότι θα δουλέψει αυτό. Δεν είχα συνεργαστεί μαζί του ξανά στο παρελθόν, είναι κάτι καινούργιο για όλους μας».
Για αυτό που έλειψε από την ομάδα για να προκριθεί στους ομίλους του BCL και το στόχο στο FIBA Europe Cup:«Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, όταν έρχεται η ώρα για να κλείσουμε τα παιχνίδια. Μπορεί να έχουμε ένα καλό προβάδισμα, αλλά πρέπει να μάθουμε να το εκμεταλλευόμαστε και να το κρατάμε. Είχαμε σκαμπανεβάσματα κι εγώ δεν έβαλα τα σουτ μου σε κάποιες σημαντικές κατοχές και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό. Έπρεπε να κάνουμε καλύτερα πολλά πράγματα. Ανυπομονούμε για το FEC, εγώ προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος για την ευρωπαϊκή μας συμμετοχή και ελπίζω ότι το ίδιο νιώθει όλη η ομάδα. Είναι μια νέα πρόκληση, μια νέα διοργάνωση, θέλουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται και να προχωρήσουμε στα πλέι οφ. Έχουμε υψηλούς στόχους και πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο αυτήν τη στιγμή».
Για το τι θα τον κάνει χαρούμενο μετά το τέλος της σεζόν με τον ΠΑΟΚ:«Νομίζω το να παλέψουμε παντού. Είναι κάτι διαφορετικό για όλους στην ομάδα. Προερχόμαστε από διαφορετικά επίπεδα, εγώ έρχομαι από ένα διαφορετικό επίπεδο για να δουλέψω υπό τις οδηγίες του συγκεκριμένου προπονητή. Πιστεύω ότι αν τα καταφέρουμε σε αυτό το στυλ, τότε μπορούμε να πετύχουμε σε όλα. Είμαι στην έβδομη σεζόν μου στην Ευρώπη και δεν έχω βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση, με ένα τόσο απαιτητικό προπονητή για όλα. Αν μπορούμε να το διαχειριστούμε πνευματικά, πιστεύω ότι θα είμαστε καλά όπου αλλού κι αν βρεθούμε στο μέλλον».
Για το δέσιμο που έχει δημιουργηθεί εντός της ομάδας:«Η ομάδα μας περνάει πολύ χρόνο μαζί. Η δουλειά μας είναι να ανταποκριθούμε, ο προπονητής καταλαβαίνει. Θέλουμε να βγαίνουμε στο γήπεδο και να παίζουμε όσο πιο σκληρά γίνεται. Θέλουμε να κερδίζουμε και καταλαβαίνουμε τη λογική του, πως θέλει να μας πιέσει και να μας δώσει κίνητρο. Αν ξεπεράσουμε αυτό το σημείο και καταλάβουμε αυτό που θέλει να μας διδάξει, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για όλους μας».
Για τα συνεχόμενα παιχνίδια που ακολουθούν και αν θα βοηθήσουν στη συνοχή της ομάδας:«Πιστεύω ότι θα είμαστε καλά. Παίζοντας ανά 3-4 ημέρες πρέπει να έχουμε ''κοντή'' μνήμη. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να ξέρουμε ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο παιχνίδι».